At begynde til junior rollespil

Så du eller dit barn vil gerne starte til junior rollespil? Det syntes vi er en god ide! På denne side kan du læse om nogle af de tanker man som forælder og ung spiller bør gøre sig inden man kaster sig ud i eventyret.

Er det farligt at spille rollespil?

Det Kriminalpræventive råd siger følgende om rollespil:

“Vi vurderer, at rollespil styrker børns indlæring ved at stimulere deres motoriske, sociale, sproglige, intellektuelle og følelsesmæssige færdigheder. Samlet set er det rådets erfaring at dette har en klar kriminalpræventiv virkning.”

Der har været en del negative myter forbundet med rollespil siden det i 80’erne havde sin spæde begyndelse. De fleste af dem er direkte usande. Rollespil styrker fantasien, giver frisk luft og motion, nogle venskaber som ofte holder for livet, og oplevelser man ikke kan få andre steder. Er du stadig i tvivl om rollespil er noget for dig eller dit barn, er du velkommen til at tage kontakt til foreningen via vores facebook side eller mail.

Hvordan kommer jeg så i gang med junior rollespil?

Ripen kører fra 15. maj 2021 én juniorkampagne der hedder “Legendernes Kamp”. Det er en kampagne som er tilrettelagt så de helt unge spillere kan blive fortrolige med fantasy rollespil, før de kaster sig ud i det helt store, og er ligeledes et sted hvor de kan prøve nogle forskellige muligheder af på børnenes præmisser. Derudover fokuserer foreningen pt. på special-scenarier og enkeltstående scenarier med konkrete temaer.

Det er muligt som barn at gå til hånde forskellige steder, og på den måde tjene lidt ingame mønt, som man så kan bruge på kroen eller andre steder. Gennem dette får man en fornemmelse af hvad det går ud på. Siden kan man så udvikle på sin karakter, blive mere selvstændig, til de andre vænner sig til en og lærer en at kende. For det er ikke bare lige sådan at starte på bar bund uden at kende noget til noget.

Er der voksne tilstede der kan hjælpe mig/mit barn?

Der vil altid være myndige personer til stede til et scenarie, men der er ikke voksne eller pædagoger til stede for at “tage sig af” mindre børn. De voksne der er i og omkring spilområdet er der for at drive spillet frem og være praktiske. Det er altså ikke det samme som at sende sine børn til spejder eller sport. Man skal som forældre være sikker på at ens barn kan “klare mosten” og kan handle selvstændigt. Det kræver at de er ”selvkørende”.

Dertil skal siges, at der er en arrangørgruppe, som tager sig af arrangementet, som har et fast sted, hvor man altid kan komme hen, hvis man er ked af det, er kommet til skade eller hvis man måske ikke lige har fået udleveret spillepenge inden det hele gik i gang eller på anden måde skal have hjælp, hvilket man så får. Men det forudsætter at spilleren selv kan finde ud af at henvende sig. Det er ikke muligt for en arrangørgruppe at kunne følge med i, hvad der sker i hele området (og det er heller ikke meningen). De sætter tingene i gang, smider oplevelser på i løbet af dagen, men selve spillet udvikles på stedet, i situationen blandt spillerne.

Vi prøver ikke her at skræmme nogen væk, men snarere at forebygge misforståelser. Vi har nogle enkelte gange været udsat for forældre som havde helt andre forventninger, og som havde meget svært ved at forstå at en arrangørgruppe ikke “har styr på” hvad alle laver i hele området, men sådan fungerer det ikke her. Ligeledes er der indimellem børn som er taget hjem, hvis de ikke lige havde fået det de skulle fra starten, og så ikke kunne finde ud af selv at henvende sig. Så det er for at forebygge at den slags situationer opstår. Men det er sjældent det sker taget i betragtning hvor mange som kommer.

Vi gør her opmærksom på at alle frivillige over 15 år, der arbejder med børn og unge i foreningen får indhentet børneattest årligt!

Hvad skal jeg/mit barn være forberedt på første gang til junior rollespil?

Ripen har ingen nedre aldersgrænse men, vi forventer, at en spiller er i stand til at læse (måske med lidt hjælp) og forholde sig til et regelsæt. Men hvorvidt en 9 – 12 årig spiller kan finde ud af at være deltager på de betingelser, ved de selv og forældrene bedst. Ellers kan det komme an på en prøve, og er de udstyret med et telefonnummer kan vi altid ringe – men igen det kræver at barnet selv kommer og siger til.

Når man er mange i forskellige aldre sammen i et rollespil, kan det nemt ske at en 11-årig kan føle sig uretfærdig behandlet eller har fået nogle knubs, fordi vedkommende er kommet i vejen for andre. Dertil skal siges, at der ikke sker noget af den slags i en ond mening, men når en højrøstet kriger eller vagt råber efter og kommanderer med folk, er det en del af rollen og hører med i spillet. Man må som ung rollespiller gå med på legen og tænke på at de store, og voksne der er til stede spiller en rolle, at de ikke er ubehagelige i virkeligheden, og at alle skal have det sjovt. Synes man alligevel ikke det er sjovt, må man fortrække til andre steder i skoven, eller betragte tingene fra afstand. Det vil heller ikke være mulig at kunne følge med i alt hvad der sker, og det er vigtigt at tænke på, at selvom man som 11-årig ”leger” at man er en stor kriger, så er man altså rent fysisk lille i forhold til de andre.

Den største grund til at tage hjem før tid er at det bliver for koldt. Især for de mindste. Derfor skal alle være opmærksom på at børnene har tøj nok på under deres kostume – uldent undertøj o.l. – og nogle solide, tætte støvler med tykke sokker

Hvad med mad?

På kroen bliver der til scenarierne serveret mad til alle; sandwich, kiks og frugt, eller lignende. Dette kan fås for in-game mønt som alle får udleveret ved spilstart eller som man på anden måde kan erhverve sig. Nogle gange glemmer børnene dog at spise, måske fordi de er opslugt af spillet, måske fordi deres arvefjende afskærmer vejen til kroen. Her er det vigtigt for dem at vide at de altid kan tage kontakt til folkene i kroen eller en spilleder hvis de er sultne. De fleste børn sætter pris på at få en nem madpakke med, med boller, kiks eller andre ting der ikke er for indpakket og avanceret at spise.

Må forældre være med til junior rollespil?

Som i alle af børns fritidsinteresser er det et krav at forældrene i større eller mindre grad involverer sig. Vi opfordrer forældrene til at være behjælpelige med at deres børn får gennemgået regelsættet, snakker om de ovenstående ting, og evt. hjælper børnene med at lave en rolle hvor de kan spille deres egen alder. Det kræver ikke at man selv spiller, men at man sætter sig ind i regelsættets muligheder for evner og karakterer.

Det er også muligt for forældre at deltage på sidelinjen, og samtidig give en hånd med ved at opholde sig i kroen som en voksen deltager. Det betyder at du skal medbringe et kostume, og involvere dig i spillet i den udstrækning du selv vil. Du bliver samtidig nogle oplevelser rigere som man ellers aldrig ville have fået, og som man kan dele med sit barn.

Alle forældre er mere end velkomne, dog synes børnene ofte at det er sjovere at lege uden far og mor. Forældre kan derfor også komme og hjælpe med opsætning og nedpilning før og efter et scenarie, og herigennem se skoven, få en snak med de voksne og få en fornemmelse for hvad det hele går ud på.

Vi glæder os til at møde dig ude i skoven!